Opkomst van het waterdak
Waterdaken zijn in opkomst. Net als groendaken spelen ze een steeds belangrijkere rol in de waterbeheersing, zeker in de verstedelijkte gebieden. Maar risico’s zijn er ook, weet Jeanine van Noordenne, directeur van DAKMERK.
Gloeiend heet, kletsnat en kurkdroog. Ook het afgelopen jaar sneuvelden de weerrecords. Feit is: de zomers zijn droger, de lente-, herfst- en wintermaanden zijn natter. Met meer pieken en dalen op het gebied van neerslag en waterstanden. En dat betekent wat voor een dichtbebouwd waterland als het onze.
Waterverwerking
‘Rivieren treden buiten hun oevers als ze de hoeveelheid water niet kunnen verwerken. Dit geldt ook voor rioleringen. Het is daarbij niet alleen de hoeveelheid water waar het om gaat, maar ook de beperkte ruimte die het heeft. Met meer dan een meter neerslag was 2023 het natste jaar ooit. Hoe verwerk je al die regen en voorkom je dat het riool overstroomt? De vraag van Jeanine van Noordenne, directeur van DAKMERK, is retorisch. Ze weet het antwoord zelf: vang het water al op de daken op.
‘Zeker in stedelijke gebieden kunnen multifunctionele daken een belangrijke rol spelen in de waterbeheersing,’ zegt ze. ‘Een van de grootste problemen met het platte dak vroeger? Als er water op bleef staan. Dit kon immers tot lekkage en schade leiden. Had je dan geen goede garantie, dan was je de sjaak. Nu wíl je juist dat het water op het dak blijft staan. Tenminste, als je een retentiedak hebt voor tijdelijke waterberging.’
Retentiedaken
Gemeentes en bedrijven kunnen met retentiedaken een deel van de periodieke wateroverlast opvangen. Dat is in hun eigen en algemeen belang, omdat ze hiermee schade als gevolg van overstromende rioleringen en kelders kunnen verminderen of zelfs tegengaan. Schade die door klimaatverandering de komende jaren een steeds groter risico zal blijken. ‘Een waterberging houdt water tijdelijk vast. Na het piekmoment laat het dan los op het riool. Het is een vorm van watermanagement dat de komende jaren in de steden steeds belangrijker wordt.’
Gegarandeerd goed
Het multifunctionele platte dak kan er dus voor zorgen dat het water in de steeds nattere lente-, herfst- en wintermaanden de overlast vermindert door opslag, verdamping en afvoer. Risico is volgens van Noordenne wel dat het waterdak een vrij nieuw fenomeen in opkomst is.
‘De massa die wordt opgeslagen legt druk op de constructie en de kwaliteit van het materiaal en van de aanleg is essentieel. Laat je Pietje Puk even zo’n dak aanleggen, dan kan de hele boel in het water vallen. Je hebt dus gegarandeerd goede dakaannemers nodig en een gegarandeerd goede kwaliteit. Niet voor één regenbuitje, maar voor jaren en jaren. DAKMERK dus.’
Deel het artikel:
Lees meer
DAKMERK dakaannemers vestigen een record. In 2023 leverden ze meer dan 400.000 m2 op aan multifunctionele daken. Dit blijkt uit cijfers van DAKMERK, dat sinds 2016 de groeicijfers bijhoudt. Opdrachtgevers investeren meer in kwaliteit en zekerheid.
De meerwaarde van het multifunctionele platte dak – en dat op korte termijn
DAKMERK, hét kwaliteitskeurmerk voor het platte dak, registreert sinds 2016 cijfers over multifunctionele platte daken. In 2022, zo blijkt, is er bijna 155.000 m2 aan energiedaken bijgekomen. De toename is deel van een trend.